LAJI-INFO

Buhurt, tai oikeammin keskiaikainen kamppailu-urheilu, on täyskontaktilaji, jossa otellaan keskiaikaisten haarniskoiden replikoissa tylpillä teräsaseilla, kuten nuijilla, kirveillä ja miekoilla. Laji pitää sisällään duel-lajit ja joukkomuodon, buhurtin. Ottelemista rajaa säännöt, mutta buhurtissa pääasiassa voimankäyttö on suhteellisen vapaata. Buhurtissa meno näyttää usein hurjalta, mutta hyvät suojavarusteet tekevät ottelemisesta turvallista. Mustelmia kummoisempia vahinkoja lajissamme syntyy harvoin ja ne ovat pääasiassa kontaktilajille tyypillisiä vääntymisvammoja.

Buhurt rantautui Suomeen Venäjältä vuonna 2013 ja Medieval Combat Sport Finland Ry perustettiin vuonna 2014 buhurtin kattojärjestöksi Suomessa. Lajin harrastajamäärät ovat Suomessa kasvussa ja molemmat sukupuolet ovat edustettuina. Naisia harrastajista on noin joka viides.

Kansainvälisesti on olemassa kattojärjestö IMCF, International Medieval Combat Federation. Järjestöllä on omat vuosittaiset kansainväliset mestaruuskilpailunsa, joita pidetään lajin maailmanmestaruuskilpailuina. Lajia harrastetaan yli 40 eri maassa.

Suomi osallistui maajoukkueella ensimmäisen kerran MM-kisoihin vuonna 2014. Sekä miehet että naiset ovat tuoneet Suomelle arvokisamitaleja.

Säännöt

Buhurt-otteluissa otellaan kahden joukkueen välillä otteluvoitosta. Buhurtissa on tarkoituksena kaataa vastustajajoukkueen taistelijat. Kun ottelija kaatuu, hänen eränsä päättyy. Se joukkue, jolla on viimeinen ottelija pystyssä voittaa erän. Joukkue voittaa ottelun kahdella erävoitolla. Buhurt-ottelut käydään normaalisti 3vs3, 5vs5, 10vs10, 16vs16 tai 21vs21 -muodoissa. Buhurtissa voimankäyttö on suhteellisen vapaata, mutta säännöt rajaavat pois tietyt tekniikat ja osuma-alueet ottelijoiden turvallisuuden takaamiseksi. Ottelua tuomitsee ja valvoo aina tuomari (marshal).

Single-otteluissa otellaan kahden taistelijan välillä otteluvoitoista. Single-kategorioissa tarkoituksena on kerätä pisteitä mm. hyvillä osumilla vastustajaan. Ottelut käydään normaalisti paras kolmesta -tavalla tai kolmen erän piste-enemmistöllä. Mikäli toinen taistelijoista voittaa erävoitoin käyvässä ottelussa kaksi erää putkeen, ei kolmatta erää enää käydä. Single-otteluita käydään normaalisti profight-, kilpimiekka-, buckler-miekka, hilpari- tai pitkämiekka-kategorioissa.

Ottelut käydään kategoriasta riippuen 3*1-2 minuutin erin, joiden välissä on 1-1,5 minuutin tauot. Otteluissa taistelijakohtaisia pisteitä laskee 2-4 pisteenlaskijaa. Pisteenlaskussa käytetään joko suhteellista tai määrällistä pistelaskujärjestelmää.